Beeldmateriaal voor je website

Zoals gezegd zijn de afbeeldingen die je op je website gebruikt bepalend voor de sfeer van een website. Het is een mooie manier om jouw pagina op te leuken en de aandacht te trekken van de bezoeker. Het is dus handig om alvast wat beeldmateriaal te verzamelen voor als je echt aan jouw website gaat bouwen. 

Je kunt ervoor kiezen om jouw websitefoto’s, video’s of ander beeldmateriaal te zelf te maken of dit te laten doen door een expert. Je kunt hiervoor de inspiratie gebruiken die je in les 2 hebt opgedaan. Ga goed na of de beelden ook uitstralen waar jij voor staat en dat ze natuurlijk ook bij elkaar passen. 

Wil je niet alle beelden zelf maken dan heb je geluk. Er is namelijk enorm veel beeldmateriaal online beschikbaar. Maar let op, je mag deze foto’s, tekeningen en dergelijken niet zomaar op jouw website plaatsen omdat er in vrijwel alle gevallen een auteusrecht op rust. Vraag altijd toestemming van de eigenaar om iets op jouw website te plaatsen. 

Een beter idee is om rechtevrije afbeeldingen te gebruiken. Als je via Google zoekt naar ‘stockfoto’ zul je heel veel websites vinden die rechte vrije afbeeldingen verkopen. Je krijgt dan een licentie waardoor je jouw gekochte afbeelding wel mag gebruiken. Voorbeelden van dit soort websites zijn https://stock.adobe.com en

https://www.shutterstock.com.

Daarnaast zijn er ook genoeg websites die gratis rechtenvrije afbeeldingen aanbieden. Mijn persoonlijke favorieten zijn Unsplash https://unsplash.com en Pexels https://pexels.com.

De opdracht voor nu is om een mapje op je computer aan te maken waarin je beeldmateriaal gaat verzamelen voor jouw website. Pak de camera erbij en shiet een portret van jezelf, houdt een fotosessie met een van je vrienden of huur een professionele fotograaf in. 

Deze verzameling aan beeldmateriaal kan je verder aanvullen door nog andere afbeeldingen te verzamelen met behulp van het internet. . 

Tip: door gebruik te maken van eenzelfde manier voor het bewerken van de afbeeldingen zorg je ervoor dat de sfeer consistent blijft. Dit ziet er professioneler uit. Ik gebruik hier zelf het programma Adobe Lightroom voor. Daar kun je vervolgens de afbeeldingen op dezelfde manier bewerken. Dit kan eenvoudig met behulp van presets. Ik kan de presets van Maja zeer aanraden.